Benvingudes i benvinguts a la inauguració de la nova seu de la nostra Biblioteca Feminista.
Com moltes sabeu, la biblioteca feminista que avui oficialment inaugurem va donar les seves primeres passes al local de l’Associació de Veïns al maig del 2022. Des de fa unes quantes setmanes està ubicada i en funcionament , al Casal Cívic mitjançant una cessió d’espai amb la Generalitat. Estem molt contentes de poder celebrar aquesta estrena perquè creiem que avui marquem un punt d’inflexió en el camí d’aquest projecte, que es va iniciar l’any 2021 i que ha anat creixent fins aquí, el que ens permet augmentar la nostra visibilitat i la nostra capacitat de difusió de literatura feminista i escrita per dones i per a dones.
És per això que volem mostrar el nostre agraïment més profund a totes les que us heu acostat a aquesta celebració i, alhora, estenem un reconeixement a la representació institucional aquí present, tant des del Departament de Drets Socials de la Generalitat, que gestiona el Casal Cívic i Comunitari que ens acull, com des de l’Ajuntament del nostre municipi, amb la regidora d’Igualtat. La seva presència aquí avui evidencia la necessitat que es reconeguin i valorin les iniciatives populars com aquesta des de les institucions i que se n’apreciï la rellevància que tenen als nostres municipis i comunitats, pel que valorem i apreciem la seva participació en aquest acte. Alhora, mostrar el nostre agraïment a la tècnica Tècnica d’Igualtat del municipi i al tècnic i a la responsable del Casal Cívic pel suport i recolzament en aquest projecte.
També aprofitem per fer un especial agraïment a l’AVV de Badia, que ens va brindar la possibilitat de tenir un petit espai i dels recursos per crear aquest projecte i fer-lo créixer; sense el seu suport, tot això hagués estat molt més difícil.
És ben clar que la unió fa la força. 😊
Per fer aquesta presentació, volíem convidar dones vinculades amb el món del llibre i amb projectes populars i comunitaris, és per això que tenim avui amb nosaltres a la Carol Azorín, llibretera de la llibreria Niu de Lletres de Barberà del Vallès (falta grups de coeducació), i a la Mercè Tafalla, membre de la cooperativa La Raposa, un espai cultural que inclou una llibreria feminista, situada al barri del Poble Sec de Barcelona.
Començaré la nostra exposició explicant-vos una mica què i qui som Trenquem el Silenci i com neix el projecte de la Biblioteca Feminista.
Com moltes ja sabeu, Trenquem el Silenci és una organització feminista constituïda com una vocalia de l’AVV de Badia del Vallès, que va néixer l’any 2016 amb l’objectiu d’evidenciar i lluitar contra les violències masclistes i denunciar els feminicidis que es produeixen a l’Estat espanyol.
Per què es va triar el nom de “Trenquem el Silenci”? Doncs perquè rebutgem que el silenci social, l’oblit o la negació continuïn pervivint en la nostra societat, ja que creiem que perpetuen i contribueixen a cronificar aquestes violències.
Som conscients que la violència masclista és un problema estructural fruit de viure en una societat patriarcal, pel que les nostres accions s’encaminen a:
- Visualitzar els maltractaments que patim les dones pel fet de ser-ho
- Denunciar els feminicidis i totes les violències
- Empoderar les dones i les nenes, per a que no siguin víctimes dels estereotips masclistes
- Promoure el treball amb les i els joves en els valors d’igualtat i respecte
I què fem a Trenquem el Silenci?
- CONCENTRACIONS L’ÚLTIM DIJOUS DE CADA MES PER DENUNCIAR I REBUTJAR la violència masclista a la Plaça de la Dona del nostre poble. Allà mateix tenim un panell de denuncia on anem posant el nom i les edats de les dones que son assassinades. Malauradament, sempre hi ha nous noms per afegir.
- El segon dimarts de cada mes, ens trobem per fer dues activitats que alternem segons disponibilitat de la biblioteca pública: fem sessions de CINEMA EN FEMENÍ (en què projectem pel·lícules on el protagonisme el tinguin les dones) o una TERTULIA LITERARIA FEMINISTA en la què parlem i debatem sobre llibres que hem anat llegint de la nostra biblioteca o d’altres.
Aquesta tertúlia, que fins ara es feia a la biblioteca pública Vicente Aleixandre i que a partir d’ara es farà a la biblioteca del Casal, forma part del projecte de la biblioteca ja que anima a noves lectores i a les que ja ho som a agafar en préstec llibres que potser abans els havien passat per alt.
- EXPOSICIONS: Portem exposicions que es faciliten des de l’Institut Català de la Dona, per donar rellevància a figures de la cultura o la història dels nostre país, que normalment han estat oblidades o menystingudes.
- PARADA DE LLIBRES: en dates com Sant Jordi, per vendre llibres de segona mà escrits per dones
- Participem activament al projecte A LAS OLVIDADAS, en què recollim llibres per fer arribar als centres penitenciaris de dones
- En coordinació amb la tècnica d’Igualtat del nostre municipi i d’altres entitats, participem en els actes institucionals del 25 de Novembre i el 8 de març, així com en el Punt Lila de la Festa Major
De tots els projectes que hem desenvolupat i seguim portant a terme en aquests anys, volem destacar-ne dos:
- BADIA RECONEIX LES DONES QUE FAN HISTÒRIA.
Com sorgeix aquesta iniciativa?
Històricament la societat ha oblidat i relegat al més absolut ostracisme les dones que han destacat en qualsevol camp i/o han contribuït a la lluita de l’alliberament femení. És per això que vam editar aquest llibre, amb l’objectiu de donar visibilitat a les aportacions que han fet i que fan les dones a la nostra societat. Inclou la biografia de 50 dones de diferents moments històrics i llocs del món, que van destacar en diferents àmbits: social, mediambiental, polític, cultural…
També ens vam proposar promoure el seu reconeixement públic, pel que, a través del nomenclàtor de la població, amb ajuda del CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les Dones) de Badia i amb un referèndum popular en què van participar més de 400 persones, s’han posat plaques amb els noms de 25 d’aquestes dones a espais de la ciutat que fins ara no en tenien de nom.
A les nostres xarxes i la nostra pàgina web, podeu trobar el mapa amb la ubicació d’aquestes plaques, així que us animem a fer-ne el recorregut!
I l’altre projecte, el protagonista d’aquesta tarda: LA BIBLIOTECA FEMINISTA.
Aquest projecte el vam engegar a finals del 2021 i va sorgir de la necessitat d’aprofundir en els temes que ens afecten a les dones, per donar visibilitat i testimoni a la societat d’aquesta història mai explicada, mantinguda en silenci. Perquè estem convençudes que per lluitar contra la societat patriarcal que genera la violència masclista, cal estar formades, tenir arguments, conèixer les causes i conseqüències que se’n deriven i estar atentes al món que ens envolta.
Les dones necessitem recuperar d’una forma palpable les figures, les trajectòries i les obres de les dones que ens han precedit i de les nostres coetànies; necessitem fer-ho de forma individual i col·lectiva i per això creiem que la biblioteca pot contribuir a teixir xarxes i crear comunitat.
El nostre fons disposa d’obres i perfils diversos, recollint referències de diferents disciplines del coneixement, pel que creiem que és com traçar un fil lila a través de la història, amb la voluntat de que es vagi ampliant en el futur.
El fet que les obres estiguin en un espai públic com el que avui inaugurem, ens permet promoure aquestes lectures, obtenint interpretacions des de diferents punts de vista, diàlegs entre diferents disciplines o posicions ideològiques diverses, obrint així debats i fomentant nous aprenentatges, sense perdre de vista totes les interseccions que ens travessen: raça, origen, gènere, edat, orientació sexual, nivell socioeconòmic, diversitats funcionals …
Actualment tenim 221 llibres, principalment d’assaig, però també de narrativa, infantils, de teatre i de poesia, que estan a la disposició de tots aquells i aquelles que vulguin fer-se’n socis. Convidar amb carnet
A més, podeu consultar el nostre catàleg a la nostra pàgina web i xarxes socials.
I perquè aquests llibres són aquí i no a la biblioteca pública?
Des del primer moment, hem estat en contacte amb la direcció de la Biblioteca pública de la nostra ciutat, primer amb en Rubén i ara amb la Maria, que sempre ens han mostrat total col·laboració. Elles i nosaltres estem intentant aconseguir que els nostres llibres formin part del catàleg de llibres de les biblioteques públiques, de manera que puguin ser demanats en préstec des de qualsevol biblioteca i es puguin cedir i transportar, si calgués.
El fet que el dipòsit dels nostres llibres, els que reben l’etiqueta de feministes, estigui aquí i no a la biblioteca pública té com a objectiu el contacte personal entre les lectores, un contacte que va més enllà d’agafar i tornar un llibre.
I què volem fer a futur?
Ara que tenim un espai propi ens agradaria que la nostra Biblioteca Feminista, a més de ser un espai de préstec de llibres, esdevingui també un espai de trobada, de debat, de reflexió i d’intercanvi d’informació i experiències.
Estem organitzant, junt amb d’altres entitats, un certamen literari de cara a l’any vinent dedicat a la dones que creiem serà fantàstic. Estigueu atentes, perquè aquest projecte està encara en obres però esperem tenir noves notícies aviat.
Un cop explicat què som i què fem, sembla important explicar el per què del projecte de la Biblioteca Feminista, ja que és una pregunta que ens han fet sovint.
Per respondre-la, és imprescindible, abans, parlar de què és la LITERATURA FEMINISTA.
Entenem per literatura feminista aquells llibres, escrits des d’una òptica crítica, que se centren en les experiències, lluites i perspectives de les dones, així com en la crítica de les estructures patriarcals i de poder que perpetuen la desigualtat de gènere. Tot i que el terme encara està en discussió, hi ha qui ho considera un gènere literari en sí mateix.
Quines són les claus de la literatura feminista?
- Aborda temes relacionats amb la igualtat de gènere, la identitat femenina, la sexualitat, l’opressió, la lluita pels drets de les dones i la deconstrucció d’estereotips de gènere.
- Ofereix una visió inclusiva i complexa de la realitat, ja que inclou una àmplia gamma de veus i experiències, reconeixent la diversitat entre les dones. Això inclou dones de diferents ètnies, classes, orientacions sexuals, identitats de gènere i rerefons culturals
- No està confinada a un sol format, sinó que podem trobar-la en tots els gèneres literaris clàssics, des de la poesia i la narrativa fins a l’assaig, l’autobiografia i el teatre.
- Té una rica història que es remunta als escrits de dones que van desafiar les normes del seu temps, com Mary Wollstonecraft i la seva obra “Vindicació dels drets de la dona” (1792).
Al llarg dels segles, ha evolucionat i s’ha diversificat, incorporant les veus del feminisme de finals del segle XIX i principis del XX, del feminisme de la segona onada, el feminisme interseccional i altres moviments contemporanis.
I per què creiem que la literatura feminista és crucial?
- Sobretot considerem que és una forma d’apoderament i autoconeixement per a les dones, ja que ens anima a qüestionar les pròpies experiències i ens ajuda a que ens sentim identificades amb d’altres, creant una sensació de comunitat i solidaritat. Proporciona un espai perquè les dones es reconeguin a les històries d’altres i se sentin menys aïllades en les seves lluites.
- Promou la conscienciació i el pensament crític sobre la desigualtat de gènere i posa de manifest les injustícies i desigualtats, pel que creiem que pot influir a l’opinió pública i contribuir a moviments més amplis de canvi social i polític.
- Com ja hem dit però creiem que cal remarcar, la literatura feminista representa també una forma d’historiografia alternativa, documentant les històries i contribucions de les dones que sovint són oblidades o minimitzades en els relats històrics tradicionals, a més de ser una font inestimable de memòria per entendre la història i el context de les lluites feministes i per la igualtat de drets. I, com sabem, la memòria té un valor incalculable, ja que és fonamental per la nostra identitat i compressió del món que ens envolta.
Així doncs, podem dir que la literatura feminista és tant una forma d’expressió artística com una poderosa eina per a la visibilització, el qüestionament de les normes, l’apoderament, l’educació i la promoció del canvi social cap a una societat més justa i igualitària.
Deixeu-me acabar dient que tot el que he explicat fins ara, fins i tot la resposta a per què una Biblioteca Feminista, es podria resumir en una frase de la cèlebre escriptora Montserrat Roig: LA CULTURA ÉS L’OPCIÓ MÉS REVOLUCIONÀRIA A LLARG TERMINI.
Moltes gràcies!